Strona 1 z 2

czekam do wieczora

: 2008-08-15, 16:53
autor: fobiak
podajcie mi przepis na dobra zupe szczawiowa, bo bede musial wy...c szczaw

: 2008-08-15, 17:03
autor: elutka
gotujesz wywar na kości i warzywach. Dodajesz jakąś vegetę, ziele, listek. na koniec dodajesz szczaw, zagotowujesz, podprawiasz śmietaną. Osobno gotujesz jajka na twardo i obrane, przepołowione dodajesz do zupy.

: 2008-08-15, 17:07
autor: lila
wrzucic 2-3 kostki bulionowe w 2L wody zagotowac
do goracego bulionu dodac 1 korzen pietruszki trzy srednie marchewki lisc laurowy gotowac na malym ogniu ok. pol godziny , dorzucic potem 5 ziemniakow pokrojonych w kostke
umyc szczaw odciac ogonki , pokroic i podsmazyc na masle
po podgotowaniu ziemniakow rozbeltac w paru lyzkach bulionu 3/4 szklanki smietany , wymieszac z 2 lyzkami maki i wlac to do zupy
nastepnie dodac szczaw i koperek , gotowac dalej 10 minut
po przestygnieciu wymieszac zupe z zoltkiem , podawac z jajem na twardo

: 2008-08-15, 17:07
autor: fobiak
jak szczaw dodaje i kiedy
chyba nie calae liscie z korzeniami?
czy badylami
czyli tak jak pomidorowa-?

[ Added: 2008-08-15, 17:10 ]
lilka twoj przepis juz jest bardziej interesujacy
pomijajac kostki bulionu
moge na kosciach czy na innch gnatach
opisz z tymi kartoflami dokladniej

: 2008-08-15, 17:12
autor: lila
mozna na gnatach tylko na 2L
z ziemniakami nic dodac nic ujac

: 2008-08-15, 17:13
autor: fobiak
ile tego szczawiu
i co z zimniakami?
rozgotowec je?

[ Added: 2008-08-15, 17:14 ]
i jak dlugo przysmazac ten szczaw

: 2008-08-15, 17:17
autor: lila
nie rozgotowac , tak zeby byly miekkie ale ksztaltne
szczaw smazyc z 10 min az sie podkurczy

[ Dodano: 2008-08-15, 17:18 ]
nie rozgotowac , tak zeby byly miekkie ale ksztaltne
szczaw smazyc z 10 min az sie podkurczy
ze dwa duze pęki najlepiej usmaz wszystko co masz i dodaj na oko

: 2008-08-15, 17:20
autor: Gacek
ZUPA SZCZAWIOWA

Składniki Przepis
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.

2.
Zupa szczawiowa

Składniki
duży pęczek szczawiu
1 litr wywaru mięsnego
½ szklanka śmietany
2 jajka na twardo
1 łyżka masła
grzanki z bułki
koperek

Sposób przygotowania
Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak.
Do wywaru mięsnego dodać szczaw, gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny, dodać śmietanę.
Jajka podzielić, zalać zupą, dodać grzanki, obficie posypać posiekanym koperkiem.

3.
Zupa szczawiowa

Składniki:
- szczaw świeży lib ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki 4 sztuki,
- marchew 1 szt.,
- jaja na twardo 2 szt.,
- kostki rosołowe 2 szt.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.

Jak przyrządzić?
Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody i z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.

PS. nalewamy zupkę do tależy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.

Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, kubek na śmietanę, tarka.

4.
Zupa szczawiowa

Składniki na 4 porcje

1 marchewka
1 pietruszka
liść laurowy
3 ziemniaki
1 kostka rosołowa
30 dag świeżego szczawiu lub 50 dag mrożonego
1 łyzka masła
150 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, czarny pieprz
koperek
2 jajka ugotowane na twardo

Etapy przygotowania

1.
Marchewke i pietruszkę obrać, opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować. Dodać liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostkę rosołową. Całość gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miekkie.
2.
Liście szczawiu dokładnie przebrać, opłukac, osączyć oddzielic ogonki, pokroić na paski. Przesmażyć na maśle, dodać do wywaru, gotować 10 minut. Zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszce 1-2 minuty.
3.
Zupę przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, posypać koperkiem, podawać z posiekanym lub pokrojonym w cwiartki jajkiem.

5.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- Dobra garść szczawiu,
- zimny wywar z 2 kostek rosołowych (1 litr),
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki śmietanki,
- vegetta,
- pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Szczaw opłukać, pokroić na 1/2 cm kawałki. Masło rozgrzać, dodać szczaw i zasmażać do zmiany koloru i wyparowania wody. Dodać łyżkę mąki, zasmażyć i odstawić. Całość rozprowadzić ostudzonym bulionem, dodać sól, pieprz, vegettę. Zagotować i wyłączyć. Dodać śmietankę i drobno pokrojone jajka.

SMACZNEGO
P.S.
Dodam tylko, że szczawiu to nawet moja koza nie chce jeść, bo mi meeeeeeeeeeeczała, że jest tak jak rabarbar radioaktywny.

: 2008-08-15, 17:20
autor: lila
w kuchni trzeba improwizowac

: 2008-08-15, 17:25
autor: elutka
o ranyyyyy!!!! ale wy szczegółowe przepisy podaliście!!!!!

: 2008-08-15, 17:47
autor: Gacek
Ela:)
Ile to roboty?
Skopiować z sieci przepis i wkleić fobiakowi :-D
Ale to leń i nie chce mu sie nawet skopiować :-P :-P :-P
I wątpię, żeby to przeczytał :-D :-D :-D :-P

: 2008-08-15, 17:49
autor: elutka
A ja wszystko zawsze na oko roobię i jest cacy. A faceci to muszą mieć w gramach i mililitrach wszystko, hahaha :)

: 2008-08-15, 18:00
autor: Gacek
elutka pisze:A faceci to muszą mieć w gramach i mililitrach wszystko, hahaha :)
Ela faceci lubią jeszcze mieć w centymetrach i ma długo stać



































po ugotowaniu :-D

: 2008-08-15, 18:17
autor: elutka
facet zawsze uważa, że ma stać















łyżka w zupie

: 2008-08-15, 18:55
autor: Gacek
Niom przecież nie gdzie indziej,
tylko w zupie grochowej
z kuchni polowej :-D

: 2008-08-15, 19:22
autor: fobiak
lilka mam ok 1kg

[ Added: 2008-08-15, 19:23 ]
zasmazki sie nie daje?

: 2008-08-15, 19:27
autor: lila
to daj 1/3 tego.
nie, zasmazka jest niezdrowa.

: 2008-08-15, 19:32
autor: fobiak
jednak chlop to chlop
gacka przepisy sa najjasniejsze dla mnie

[ Added: 2008-08-15, 19:33 ]
lilka sikoda, ze mi tego nie powiedzialas jak bylem maly
najwyzej strace zdrowie

[ Added: 2008-08-15, 19:35 ]
ide gotowac na oko
najwyzej bede jadl caly tydzien

a szczawiu nie wyrzuce bo to moj pierwszy szczaw

: 2008-08-15, 19:49
autor: Gacek
fobiak pisze:ide gotowac na oko
Na oko chłop w szpitalu umarł i bardzo się wcześniej męczył
:-D

[ Dodano: 2008-08-15, 19:54 ]
A ja Wam proponuję upichcić zmyślną potrawę, która zrobiła furorę w Kanadzie, jak dałem ten przepis znajomej:



Przepis na zmyślną potrawę

1. ½ dużej główki kapusty posiekać i gotować ok. ½ godziny. Następnie odcedzić i ostudzić.
2. Ugotować około 1 i 1/2 torebki ryżu.
3. 5 szt. cebul pokroić, zeszklić na patelni na smalcu.
4. 1/3 część zeszklonej cebuli wymieszać z kapustą, posolić, doprawić pieprzem.
5. Wymieszać w misie około 1 kg. mielonego mięsa z ugotowanym ryżem, dodać 2szt jajek, garść kapusty z punktu 4go i dodać pozostałą zeszkloną cebulę.
6. Na dno żaroodpornego naczynia dajemy smalcu, plasterki boczku i połowę ugotowanej kapusty.
7. Nałożyć mięso wymieszane z ryżem
8. Na wierzch nałożyć drugą połowę kapusty i dusić w piekarniku około 1 i ½ godziny /Zaglądać!!!/.
9. Pod koniec wyjmujemy, na sam wierzch kładziemy plastry żółtego sera, wkładamy na kilka chwil do piekarnika, aż się roztopi!
10. SMACZNEGO!!!

P.S. Można też zrobić tzw. przekładaniec : Warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem, warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem i.t.d.
Smacznego! Na drugi dzień po przysmażeniu jest lepsze!!!

: 2008-08-16, 09:07
autor: fobiak
po ch ta maka to nie wiem

: 2008-08-16, 10:16
autor: ann13
lila, a czemu zasmażka jest niezdrowa?
do zup to nie daje, ale do sosów mi się zdarza

: 2008-08-16, 10:25
autor: z tłumu
a ja lubie zupy












chinskie

: 2008-08-16, 10:35
autor: fobiak
taak...
psia zupa

: 2008-08-16, 10:37
autor: z tłumu
raczej
lenistwo

: 2008-08-16, 10:40
autor: lila
bo jak pisza, zasmazka podobnie jak chipsy to 'puste kalorie', juz lepiej dodac do zageszczenia zupy samej maki , a do jarzynowej np warzywa przetarte przez sitko

: 2008-08-16, 10:41
autor: fobiak
chnskie zupki sa na pieskach
niekoniecznie chinskich
nie lubie psow nawet w zupkach
a zasmazka jeszcze mi nie zaszkodzila
moze w przyszlym roku






















sprobuje z baby

: 2008-08-16, 10:52
autor: ann13
lilka, myślałam, ze może podczas podsmażania mąki wytwarza się jakiś rakotwórczy azotan srebra, a co do jarzynowej, to co kto lubi, ja muszę mieć wszystko oddzielnie, najlepiej ledwie dogotowane, takiej papy bym nie przełknęła, dla mnie zupa ma być rzadka, ale już np. flaki lepiej smakują z zapaloną mąką, a co to za różnica, czy dwie kalorie w tą, czy w tamtą, kiedy i tak czasami potrzebna jest mąka, bo przecież nie można żyć samą sałatą



nawiezioną

[ Dodano: 2008-08-16, 10:53 ]
bez tłumu do chińskich podobno dodają coś takiego, że jak raz się spróbuje, to nie można się od nich odczepić

: 2008-08-16, 10:55
autor: fobiak
lilka no ale surowej maki to jeszcze nie wrzucalem do zadnej zupy, kapusniak bez zasmazki, kartoflanka przeciez nie istnieje, no flaki tez

[ Added: 2008-08-16, 10:57 ]
acha... w mojej szczawiowej stoi lyzka pionowo, sama smietana by wystarczyla

: 2008-08-16, 10:58
autor: ann13
można surową mąkę,np. do sosu do schabu, takiego opiekanego i w całości, aby go zagęścić, bo tam sama cebula nie strarcza, ale trzeba ja rozrobić z woda, żeby klusek nie zrobić

: 2008-08-16, 10:59
autor: Gacek
fobiak:)
Jak Ci stoi pionowo ( łyżka ), to może wody do gotowania zapomniałeś dać?
:-D

: 2008-08-16, 10:59
autor: fobiak
no nie
przeciez do sosu sie robi zasmazke lub uzywa sie gotowego sosu do sosu

[ Added: 2008-08-16, 11:02 ]
gacek no nie
wzialem 4ry kartofle
i ok 4 litry wody a moze 3
no ale kartofle i smietana zageszcza juz zupy
wiec na ch ta lyzka maki

[ Added: 2008-08-16, 11:04 ]
gacek a moze to nie lyzka
moglem pomieszac to


































podniecajac sie przy garach

: 2008-08-16, 11:07
autor: ann13
często nie trzeba robic do sosu zasmazki, bo jak się robi np. bitki wołowe, to się je w mące obtacza i podsmaża (przynajmniej ja tak robię) i ona już jest, ta panierka odpada w trakcie duszenia, wiec co wiecej potrzeba, jest gęsto, a do smaku mozna dodać furę grzybów, albo na przykład przyprawy węgierskiej i suszonych pomidorów, i wtedy robi sie konkretny smak i nie potrzeba dokładać sztucznego sosu do sosu

[ Dodano: 2008-08-16, 11:12 ]
a do schabu nie potrzeba zasmażki, bo go się w całości opieka z cebulką, na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu, podlewając wodą od czasu do czasu, czyli sam w sobie w sumie jest smazony, a potem tą podrumienioną cebulkę daje się na sitko, schab się kroi i wszystko co jest na tej patelni razem jeszcze 15 minut w garnku razem dochodzi, a jak jest za rzadkie, to wtedy jeszcze dodaje się już tej surowej mąki

: 2008-08-16, 11:13
autor: fobiak
grzyby?
chyba nie bede specjalnie jechal tysiac km aby grzybkow nazbierac
wystaczy, ze jezdzilem 30km za lisciem bobkowym i nie wiem nawet czy to ten bo wrzucilem laurowego

: 2008-08-16, 11:15
autor: ann13
trzeba było z jakiejś pani zdjać bobkowego, one jak się opalają to lubią je sobie zakładać na nos, nie wiem, czy to jest to samo, bo wole zioła prowansalskie, a grzybki są wszedzie








do kupienia :P)
suszone, marynowane, w occie , albo jakieś tam

: 2008-08-16, 11:16
autor: fobiak
a kto tu mowi o schabie
jeszcze wymyslisz polewe wisniowa do niego

: 2008-08-16, 11:16
autor: lila
ann, to Twoja zupa

: 2008-08-16, 11:19
autor: fobiak
to co ty nazywasz grzybki to sa u mnie ze sztucznych hodowlii
do grzyba mu tak daleko jak pieczarcze do prawdziwka
wszystko co nie pachnie na grzyba mozna zapomniec

[ Added: 2008-08-16, 11:20 ]
wleje litr wody do szczawiowej i bedzie


















































mozna zjesc

: 2008-08-16, 11:24
autor: ann13
ja nie mówiłam o schabie, tak w sumie, tylko o sosach, że zasmażka i czy ją robić, zależy od tego, jak się to mięso robi najpierw, jakie to mięso i czy używa się do tego mąki, a jak nie masz grzybków, to zrób sobie śmietanowo chrzanowy, albo koperkowy, lub pomidorowy





do pulpetów
i cynaderek:P)
ale tam się raczej maki tez nie zasmaża

: 2008-08-17, 15:00
autor: fobiak
dziekuje wszystkim za przepisy
szczawiowa sie udala

: 2008-08-17, 15:03
autor: z tłumu
wez przeslij mi troche, bo glodna jestem 8-)

: 2008-08-17, 15:30
autor: Gacek
fobiak pisze:dziekuje wszystkim za przepisy
szczawiowa sie udala
To teraz możesz iść na szczaw :-D :-D :-D

: 2008-08-17, 18:06
autor: ann13
gacus, ale ta twoja potrawka też jest niezła i muszę ją spróbować

jak już nie będę na diecie :P)

[ Dodano: 2008-08-17, 18:07 ]
a ta kapusta to jest biała, czy włoska? nie wiem czy czegoś nie placzę, ale wiem, że są dwie

[ Dodano: 2008-08-17, 18:09 ]
a właściwie, to jestem za utworzeniem kącika kulinarnego, kto jest za niech podniesie rękę, bo strasznie lubię gotować, tylko dlatego aby potem nie jeść :P)

: 2008-08-17, 18:10
autor: Gacek
Ania:)
Najnormalniejsza w świecie kapusta biała.
Wiesz - taka główka z liści uformowana.
Najlepiej smakuje zerwana bezpośrednio z pola












































sąsiada :-D :-D :-D

: 2008-08-17, 18:11
autor: fobiak
moze lepiej kacik kosmetyczny z glownym nastawieniem
depilacja nosa

: 2008-08-17, 18:18
autor: ann13
hahha, ale depilacja nosa, to strasznie króciuteleńki temat, odpowiednie oprzyrzadowanie można znaleźć na allegoro za jedyne 30 złotych, załatwia również problem wystających włosów z uszu ;)

[ Dodano: 2008-08-17, 18:20 ]
kurde gacuś, u mnie za miedzą rośnie tylko żyto


w pólitrowych butelkach;)
to kupię włoską, bo ją się krócej gotuje i jest bardziej krucha
a teraz poproszę o przepis na przepyszne mielone
bo mi nigdy nie wyjdą takie jak potrzeba

: 2008-08-17, 18:22
autor: Gacek
Ania:))))))))
Naprawdę nie czytałem Twojego postu odnośnie kącika kulinarnego.
Napisałem właśnie w Pitoleniu na ten temat.
Widocznie lubimy gotować ( ja nie lubię, ale umiem ), że wpadliśmy na ten sam pomysł.

: 2008-08-18, 07:16
autor: fobiak
Gacek pisze:Składniki Przepis
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.
ten przepis ma jeden blad, ciekawe, kto go znajdzie

: 2008-08-18, 08:00
autor: Gacek
fobiak pisze:duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
Myślę, że tutaj jest pies pogrzebany.
Po pierwsze: Â?eby po usmażeniu wyszło ok. szklanki szczawiu, to według mnie należałoby go dać nie pęczek, a przynajmniej 1/4 wiaderka, czyli tak na oko około 4-ry ogromne podwójne garście.
A po drugie: po co szczaw smażyć?

: 2008-08-18, 08:02
autor: fobiak
tu jest ok.
wlasnie tyle mialem

: 2008-08-18, 08:06
autor: ann13
ja bym w łyżeczce masła nie usmazyła pęczku szczawiu, ale jeśli to jakiś błąd w proporcjach, to phiii, w sumie kazdy robi trochę po swojemu i widzi jak mu się pali

kuchnia;P)