po kolei

poezja rymowana, wolny wiersz, nierymowana, oda, sonety, treny hymny itp.

Moderator: Gacek

ann13

po kolei

Post autor: ann13 »

idź na zakupy, pogrzeb w koszu z bielizną
to pomaga kobietom na samopoczucie
albo zdobądź się na atak histerii, najlepszej
kiedy niepewnie chcesz mi wydrapać oczy

twoja nieobecność
sprowadza się do ułożenia nowego grafiku
i nie ma nic wspólnego z rozmazanym błyszczykiem
wokół oczu

dzisiejsza kolacja zje się bez ciebie
z babcią i zaśniedziałym dziadkiem
gadającym o pogodzie dla bogaczy
bo będzie tak, jakby nigdy nas nie było

spojrzałem w twoją siatkę z pomarańczami
słońce paliło plecy
chyba niosłaś ją jakoś inaczej
bo zapomniałem, że wszystkie pizdy są takie same
kiedyś

Post autor: kiedyś »

Ojej, puenta to szok :shock:
tartak66

Post autor: tartak66 »

tu jest jakiś zarys
jakby ten wiersz miał decydować o promocji lub nie do następnej klasy
dałbym mocną mierną
pod warunkiem, że byłbym polonistą w szkole zasadniczo zawodowej
ann13

tartak, pod warunkiem, że by cię tam przyjęli na pół etatu, jeśli mógłbyś się podpisać magistrem przed nazwiskiem, kupionym na bazarze różyckiego, bo w twoje osobiste możliwości nie wierzę

pozdrowienia zibi
tartak66

Post autor: tartak66 »

nie mam nic wspólnego ze Zbigniewem Bońkiem
zawsze utożsamiałem się Diego Armando Maradoną
fkOFF

Post autor: fkOFF »

Lubie tego typu teksty - relacje damsko męskie. Twój jest ciekawy. Trochę byłem zmieszany, nie wiem kim jest podmiot liryczny(może to dialog 2 osób). 1 i 4 są męskie, a 2 i 3 to kobiece myśli. Intryguje mnie cel tego tekstu.
ann13

może gdybym wkleiła to pod nickiem leonid breżniew, byłoby bardziej wyraźne, że peelka, to kobieta, której obecność z nim, czy niedaleko, jakiś facet stara się sprowadzić do wspólnych rytuaów, mycia zębów o 14, wyciągania przekrochmalonej pościeli około 20, czy podszczypywania po wiadomościach, czyli tylko przyzwyczajenia i przekonuje siebie, że jakby jej nie było, to byłoby tak samo, dobrze
tylko inaczej, nie wiem jaki jest cel tego tekstu, i nie rozumiem o co pytasz, może gdybym zamieściła go w dziale bajki, to przynajmniej mógłby być na dobranoc dla dzieci, ale chyba już nie uda mi się przerobić ją i jego na krasnoludka w czerwonym kapturku
fkOFF

Post autor: fkOFF »

Jeżeli peel jest tym samym, co podmiot liryczny, to jest on mężczyzna a nie kobietą. To on opowiada o rzeczywistości i o swojej partnerce. Przez jego spostrzeżenia ją poznajemy, choć ubogie, bo „on” chce wiedzieć świat na swój sposób.
ann13

haha, no masz rację, niespecjalnie lubię sukienki, ale mam silne poczucie własnej tożsamości i od razu widać, że się nie identyfikuję z podmiotem lirycznym w bokserkach, zapomniałam, że pisałam to 'po męsku', bo to on tam stoi, na progu z obojętnością, albo ma zły dzień, jest rozbity i do wesela mu się zagoi, a ona nie wiadomo gdzie jest, może u fryzjera
ODPOWIEDZ