czekam do wieczora
Moderatorzy: Boob, Margot, andreas43, anty-czka, nuel, Gacek
- fobiak
- Posty: 15812
- Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
czekam do wieczora
podajcie mi przepis na dobra zupe szczawiowa, bo bede musial wy...c szczaw
dajcie zyc grabarzom
-
elutka
wrzucic 2-3 kostki bulionowe w 2L wody zagotowac
do goracego bulionu dodac 1 korzen pietruszki trzy srednie marchewki lisc laurowy gotowac na malym ogniu ok. pol godziny , dorzucic potem 5 ziemniakow pokrojonych w kostke
umyc szczaw odciac ogonki , pokroic i podsmazyc na masle
po podgotowaniu ziemniakow rozbeltac w paru lyzkach bulionu 3/4 szklanki smietany , wymieszac z 2 lyzkami maki i wlac to do zupy
nastepnie dodac szczaw i koperek , gotowac dalej 10 minut
po przestygnieciu wymieszac zupe z zoltkiem , podawac z jajem na twardo
do goracego bulionu dodac 1 korzen pietruszki trzy srednie marchewki lisc laurowy gotowac na malym ogniu ok. pol godziny , dorzucic potem 5 ziemniakow pokrojonych w kostke
umyc szczaw odciac ogonki , pokroic i podsmazyc na masle
po podgotowaniu ziemniakow rozbeltac w paru lyzkach bulionu 3/4 szklanki smietany , wymieszac z 2 lyzkami maki i wlac to do zupy
nastepnie dodac szczaw i koperek , gotowac dalej 10 minut
po przestygnieciu wymieszac zupe z zoltkiem , podawac z jajem na twardo
- fobiak
- Posty: 15812
- Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
jak szczaw dodaje i kiedy
chyba nie calae liscie z korzeniami?
czy badylami
czyli tak jak pomidorowa-?
[ Added: 2008-08-15, 17:10 ]
lilka twoj przepis juz jest bardziej interesujacy
pomijajac kostki bulionu
moge na kosciach czy na innch gnatach
opisz z tymi kartoflami dokladniej
chyba nie calae liscie z korzeniami?
czy badylami
czyli tak jak pomidorowa-?
[ Added: 2008-08-15, 17:10 ]
lilka twoj przepis juz jest bardziej interesujacy
pomijajac kostki bulionu
moge na kosciach czy na innch gnatach
opisz z tymi kartoflami dokladniej
dajcie zyc grabarzom
- Gacek
- Posty: 11430
- Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
- Lokalizacja: lubelszczyzna
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
ZUPA SZCZAWIOWA
Składniki Przepis
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.
2.
Zupa szczawiowa
Składniki
duży pęczek szczawiu
1 litr wywaru mięsnego
½ szklanka śmietany
2 jajka na twardo
1 łyżka masła
grzanki z bułki
koperek
Sposób przygotowania
Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak.
Do wywaru mięsnego dodać szczaw, gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny, dodać śmietanę.
Jajka podzielić, zalać zupą, dodać grzanki, obficie posypać posiekanym koperkiem.
3.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- szczaw świeży lib ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki 4 sztuki,
- marchew 1 szt.,
- jaja na twardo 2 szt.,
- kostki rosołowe 2 szt.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.
Jak przyrządzić?
Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody i z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.
PS. nalewamy zupkę do tależy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, kubek na śmietanę, tarka.
4.
Zupa szczawiowa
Składniki na 4 porcje
1 marchewka
1 pietruszka
liść laurowy
3 ziemniaki
1 kostka rosołowa
30 dag świeżego szczawiu lub 50 dag mrożonego
1 łyzka masła
150 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, czarny pieprz
koperek
2 jajka ugotowane na twardo
Etapy przygotowania
1.
Marchewke i pietruszkę obrać, opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować. Dodać liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostkę rosołową. Całość gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miekkie.
2.
Liście szczawiu dokładnie przebrać, opłukac, osączyć oddzielic ogonki, pokroić na paski. Przesmażyć na maśle, dodać do wywaru, gotować 10 minut. Zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszce 1-2 minuty.
3.
Zupę przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, posypać koperkiem, podawać z posiekanym lub pokrojonym w cwiartki jajkiem.
5.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- Dobra garść szczawiu,
- zimny wywar z 2 kostek rosołowych (1 litr),
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki śmietanki,
- vegetta,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Szczaw opłukać, pokroić na 1/2 cm kawałki. Masło rozgrzać, dodać szczaw i zasmażać do zmiany koloru i wyparowania wody. Dodać łyżkę mąki, zasmażyć i odstawić. Całość rozprowadzić ostudzonym bulionem, dodać sól, pieprz, vegettę. Zagotować i wyłączyć. Dodać śmietankę i drobno pokrojone jajka.
SMACZNEGO
P.S.
Dodam tylko, że szczawiu to nawet moja koza nie chce jeść, bo mi meeeeeeeeeeeczała, że jest tak jak rabarbar radioaktywny.
Składniki Przepis
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.
2.
Zupa szczawiowa
Składniki
duży pęczek szczawiu
1 litr wywaru mięsnego
½ szklanka śmietany
2 jajka na twardo
1 łyżka masła
grzanki z bułki
koperek
Sposób przygotowania
Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak.
Do wywaru mięsnego dodać szczaw, gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny, dodać śmietanę.
Jajka podzielić, zalać zupą, dodać grzanki, obficie posypać posiekanym koperkiem.
3.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- szczaw świeży lib ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki 4 sztuki,
- marchew 1 szt.,
- jaja na twardo 2 szt.,
- kostki rosołowe 2 szt.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.
Jak przyrządzić?
Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody i z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.
PS. nalewamy zupkę do tależy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, kubek na śmietanę, tarka.
4.
Zupa szczawiowa
Składniki na 4 porcje
1 marchewka
1 pietruszka
liść laurowy
3 ziemniaki
1 kostka rosołowa
30 dag świeżego szczawiu lub 50 dag mrożonego
1 łyzka masła
150 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, czarny pieprz
koperek
2 jajka ugotowane na twardo
Etapy przygotowania
1.
Marchewke i pietruszkę obrać, opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować. Dodać liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostkę rosołową. Całość gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miekkie.
2.
Liście szczawiu dokładnie przebrać, opłukac, osączyć oddzielic ogonki, pokroić na paski. Przesmażyć na maśle, dodać do wywaru, gotować 10 minut. Zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszce 1-2 minuty.
3.
Zupę przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, posypać koperkiem, podawać z posiekanym lub pokrojonym w cwiartki jajkiem.
5.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- Dobra garść szczawiu,
- zimny wywar z 2 kostek rosołowych (1 litr),
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki śmietanki,
- vegetta,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Szczaw opłukać, pokroić na 1/2 cm kawałki. Masło rozgrzać, dodać szczaw i zasmażać do zmiany koloru i wyparowania wody. Dodać łyżkę mąki, zasmażyć i odstawić. Całość rozprowadzić ostudzonym bulionem, dodać sól, pieprz, vegettę. Zagotować i wyłączyć. Dodać śmietankę i drobno pokrojone jajka.
SMACZNEGO
P.S.
Dodam tylko, że szczawiu to nawet moja koza nie chce jeść, bo mi meeeeeeeeeeeczała, że jest tak jak rabarbar radioaktywny.
-
elutka
- fobiak
- Posty: 15812
- Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
jednak chlop to chlop
gacka przepisy sa najjasniejsze dla mnie
[ Added: 2008-08-15, 19:33 ]
lilka sikoda, ze mi tego nie powiedzialas jak bylem maly
najwyzej strace zdrowie
[ Added: 2008-08-15, 19:35 ]
ide gotowac na oko
najwyzej bede jadl caly tydzien
a szczawiu nie wyrzuce bo to moj pierwszy szczaw
gacka przepisy sa najjasniejsze dla mnie
[ Added: 2008-08-15, 19:33 ]
lilka sikoda, ze mi tego nie powiedzialas jak bylem maly
najwyzej strace zdrowie
[ Added: 2008-08-15, 19:35 ]
ide gotowac na oko
najwyzej bede jadl caly tydzien
a szczawiu nie wyrzuce bo to moj pierwszy szczaw
dajcie zyc grabarzom
- Gacek
- Posty: 11430
- Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
- Lokalizacja: lubelszczyzna
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Na oko chłop w szpitalu umarł i bardzo się wcześniej męczyłfobiak pisze:ide gotowac na oko
[ Dodano: 2008-08-15, 19:54 ]
A ja Wam proponuję upichcić zmyślną potrawę, która zrobiła furorę w Kanadzie, jak dałem ten przepis znajomej:
Przepis na zmyślną potrawę
1. ½ dużej główki kapusty posiekać i gotować ok. ½ godziny. Następnie odcedzić i ostudzić.
2. Ugotować około 1 i 1/2 torebki ryżu.
3. 5 szt. cebul pokroić, zeszklić na patelni na smalcu.
4. 1/3 część zeszklonej cebuli wymieszać z kapustą, posolić, doprawić pieprzem.
5. Wymieszać w misie około 1 kg. mielonego mięsa z ugotowanym ryżem, dodać 2szt jajek, garść kapusty z punktu 4go i dodać pozostałą zeszkloną cebulę.
6. Na dno żaroodpornego naczynia dajemy smalcu, plasterki boczku i połowę ugotowanej kapusty.
7. Nałożyć mięso wymieszane z ryżem
8. Na wierzch nałożyć drugą połowę kapusty i dusić w piekarniku około 1 i ½ godziny /Zaglądać!!!/.
9. Pod koniec wyjmujemy, na sam wierzch kładziemy plastry żółtego sera, wkładamy na kilka chwil do piekarnika, aż się roztopi!
10. SMACZNEGO!!!
P.S. Można też zrobić tzw. przekładaniec : Warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem, warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem i.t.d.
Smacznego! Na drugi dzień po przysmażeniu jest lepsze!!!
-
ann13
lilka, myślałam, ze może podczas podsmażania mąki wytwarza się jakiś rakotwórczy azotan srebra, a co do jarzynowej, to co kto lubi, ja muszę mieć wszystko oddzielnie, najlepiej ledwie dogotowane, takiej papy bym nie przełknęła, dla mnie zupa ma być rzadka, ale już np. flaki lepiej smakują z zapaloną mąką, a co to za różnica, czy dwie kalorie w tą, czy w tamtą, kiedy i tak czasami potrzebna jest mąka, bo przecież nie można żyć samą sałatą
nawiezioną
[ Dodano: 2008-08-16, 10:53 ]
bez tłumu do chińskich podobno dodają coś takiego, że jak raz się spróbuje, to nie można się od nich odczepić
nawiezioną
[ Dodano: 2008-08-16, 10:53 ]
bez tłumu do chińskich podobno dodają coś takiego, że jak raz się spróbuje, to nie można się od nich odczepić
-
ann13
- fobiak
- Posty: 15812
- Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
no nie
przeciez do sosu sie robi zasmazke lub uzywa sie gotowego sosu do sosu
[ Added: 2008-08-16, 11:02 ]
gacek no nie
wzialem 4ry kartofle
i ok 4 litry wody a moze 3
no ale kartofle i smietana zageszcza juz zupy
wiec na ch ta lyzka maki
[ Added: 2008-08-16, 11:04 ]
gacek a moze to nie lyzka
moglem pomieszac to
podniecajac sie przy garach
przeciez do sosu sie robi zasmazke lub uzywa sie gotowego sosu do sosu
[ Added: 2008-08-16, 11:02 ]
gacek no nie
wzialem 4ry kartofle
i ok 4 litry wody a moze 3
no ale kartofle i smietana zageszcza juz zupy
wiec na ch ta lyzka maki
[ Added: 2008-08-16, 11:04 ]
gacek a moze to nie lyzka
moglem pomieszac to
podniecajac sie przy garach
dajcie zyc grabarzom
-
ann13
często nie trzeba robic do sosu zasmazki, bo jak się robi np. bitki wołowe, to się je w mące obtacza i podsmaża (przynajmniej ja tak robię) i ona już jest, ta panierka odpada w trakcie duszenia, wiec co wiecej potrzeba, jest gęsto, a do smaku mozna dodać furę grzybów, albo na przykład przyprawy węgierskiej i suszonych pomidorów, i wtedy robi sie konkretny smak i nie potrzeba dokładać sztucznego sosu do sosu
[ Dodano: 2008-08-16, 11:12 ]
a do schabu nie potrzeba zasmażki, bo go się w całości opieka z cebulką, na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu, podlewając wodą od czasu do czasu, czyli sam w sobie w sumie jest smazony, a potem tą podrumienioną cebulkę daje się na sitko, schab się kroi i wszystko co jest na tej patelni razem jeszcze 15 minut w garnku razem dochodzi, a jak jest za rzadkie, to wtedy jeszcze dodaje się już tej surowej mąki
[ Dodano: 2008-08-16, 11:12 ]
a do schabu nie potrzeba zasmażki, bo go się w całości opieka z cebulką, na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu, podlewając wodą od czasu do czasu, czyli sam w sobie w sumie jest smazony, a potem tą podrumienioną cebulkę daje się na sitko, schab się kroi i wszystko co jest na tej patelni razem jeszcze 15 minut w garnku razem dochodzi, a jak jest za rzadkie, to wtedy jeszcze dodaje się już tej surowej mąki
-
ann13
-
ann13
ja nie mówiłam o schabie, tak w sumie, tylko o sosach, że zasmażka i czy ją robić, zależy od tego, jak się to mięso robi najpierw, jakie to mięso i czy używa się do tego mąki, a jak nie masz grzybków, to zrób sobie śmietanowo chrzanowy, albo koperkowy, lub pomidorowy
do pulpetów
i cynaderek:P)
ale tam się raczej maki tez nie zasmaża
do pulpetów
i cynaderek:P)
ale tam się raczej maki tez nie zasmaża
-
ann13
gacus, ale ta twoja potrawka też jest niezła i muszę ją spróbować
jak już nie będę na diecie :P)
[ Dodano: 2008-08-17, 18:07 ]
a ta kapusta to jest biała, czy włoska? nie wiem czy czegoś nie placzę, ale wiem, że są dwie
[ Dodano: 2008-08-17, 18:09 ]
a właściwie, to jestem za utworzeniem kącika kulinarnego, kto jest za niech podniesie rękę, bo strasznie lubię gotować, tylko dlatego aby potem nie jeść :P)
jak już nie będę na diecie :P)
[ Dodano: 2008-08-17, 18:07 ]
a ta kapusta to jest biała, czy włoska? nie wiem czy czegoś nie placzę, ale wiem, że są dwie
[ Dodano: 2008-08-17, 18:09 ]
a właściwie, to jestem za utworzeniem kącika kulinarnego, kto jest za niech podniesie rękę, bo strasznie lubię gotować, tylko dlatego aby potem nie jeść :P)
-
ann13
hahha, ale depilacja nosa, to strasznie króciuteleńki temat, odpowiednie oprzyrzadowanie można znaleźć na allegoro za jedyne 30 złotych, załatwia również problem wystających włosów z uszu ;)
[ Dodano: 2008-08-17, 18:20 ]
kurde gacuś, u mnie za miedzą rośnie tylko żyto
w pólitrowych butelkach;)
to kupię włoską, bo ją się krócej gotuje i jest bardziej krucha
a teraz poproszę o przepis na przepyszne mielone
bo mi nigdy nie wyjdą takie jak potrzeba
[ Dodano: 2008-08-17, 18:20 ]
kurde gacuś, u mnie za miedzą rośnie tylko żyto
w pólitrowych butelkach;)
to kupię włoską, bo ją się krócej gotuje i jest bardziej krucha
a teraz poproszę o przepis na przepyszne mielone
bo mi nigdy nie wyjdą takie jak potrzeba
- fobiak
- Posty: 15812
- Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
ten przepis ma jeden blad, ciekawe, kto go znajdzieGacek pisze:Składniki Przepis
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.
dajcie zyc grabarzom
- Gacek
- Posty: 11430
- Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
- Lokalizacja: lubelszczyzna
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Myślę, że tutaj jest pies pogrzebany.fobiak pisze:duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
Po pierwsze: Â?eby po usmażeniu wyszło ok. szklanki szczawiu, to według mnie należałoby go dać nie pęczek, a przynajmniej 1/4 wiaderka, czyli tak na oko około 4-ry ogromne podwójne garście.
A po drugie: po co szczaw smażyć?
-
ann13
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość