Podstawowe składniki:
drożdże, mąka, dużo jaj trzeba rozbić: żółtka zostawić, a białkami wysmarować to i owo, cukier, tłuszcz, dobra wola i brak skrupułów
jaki efekt chcesz uzyskać?
jeśli baba twarda ma być i przetrwać - nie używaj drożdży
jeśli prawdziwa - użyj pełnoziarnistej mąki
jeśli wyrośniętej i pulchnej pragniesz - daj drożdże świeże i dobrze wyrabiaj ciasto, miętoś aż ci ręka omdleje, wtedy zmień i miętoś drugą, aż będzie ci się chciało jeść surowe ciasto - wtedy dobre już
jeśli baba ma być smaczna należy dać masła i prawdziwej wanilii a nie margaryny i etylo coś tam - nie żałuj kasy na składniki bo na dobrej babie oszczędności nie ma
piecz tyle ile trzeba ale nie spal - pali się co innego
dobra baba wygląda jak Kilimandżaro i jest słodka (przynajmniej z wierzchu)
dobrą babą należy się dzielić, jeśli nie chcesz - zrób jeszcze Mazurka Ognistego
w następnym odcinku:
jak wymyć formę po babie i zapomnieć o niej
jak zrobić dobrą babę?
Moderatorzy: Boob, Wojciech Graca, Margot, andreas43, anty-czka, nuel, Gacek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości