angelologia

krotkie utwory, do dziewieciu wersow, epigramat, azety, fraszki, dyrdymaly itp. wlasna publikacja

Moderator: Margot

elutka

angelologia

Post autor: elutka »

zaciągnęło chmurami

anioł zabłądził
a mnie zabrakło już głosu
bo ileż można pod wiatr

chucham na szybę
wzrokiem przecieram szlak

a on mówi że najciemniej
pod aureolą
ann13

Post autor: ann13 »

ela, nienawidzę tych momentów, kiedy jest aż tak idealnie, że nie mogę nic powiedzieć, bo niestety jestem gadułą

bardzo:)
sama esencja

to co twoja peelka mówi, staram się sobie wytłumaczyć każdego dnia, że trzeba rzucić się w wir, no ale może niektórym pisana jest aureola i strugi deszczu, tylko
elutka

ann, no ja nie stwierdziłam u ciebie objawów utraty języka w gębie, więc nie ma co marudzić. zwłaszcza, że właściwa pora

na konstruktywną krytykę
ann13

ela, krytyka, musi mieć umocowanie, pora nie ma znaczenia dla konstrukcji, bo bywają takie momenty, że trzeba się zamknąć i słuchać, słuchać, co jest niesprawiedliwe

wobec takich wierszy jak twój ;)
elutka

a pisałam go w 5 min. pod wpływem cholernie złej chwili, więc sądziłam, że jakieś korekturki... no bo podobno trzeba z dystansem, a w złych chwilach trudno się zdystansować, łatwo tylko paznokcie gryźć
ann13

gdzieś słyszałam, że są różne teorie, jedna z nich mówi, że trzeba poprawiać, szlifować, wracać się, wkładać do szuflady, zmieniać, pisać od nowa, popracować, zanim wiersz nabierze ostatecznego kształtu, ale z mojego doświadczenia (choć nie powinnam się wypowiadać, może, bo nie jestem wyznacznikiem, bo nie jestem poetką), no ale nie tylko mojego, że czasami myśli układają się tak szybko, że ledwie zdąży się je zapisać i to są często świeże, klarowne, żywe, mówiące utwory, (ty nie piszesz ela od wczoraj, i potrafisz, jednak zapanować nad chwilą) czyli czas włożony, poświęcony wcale nie musi odzwierciedlać efektu, czyli pięciominutówki, wcale nie muszą być skazane na wierszową banicję

nastroju najlepszego nie ma ten wiersz, ale spoko, jest przestrzeń
wcale nie przytłacza, przynajmniej mnie, czytelnika, bo inaczej bym się pod nim nie odezwała :)
elutka

Ann, ja chyba nigdy nie umiałam pisać z dystansem. Ale stare przerabiam, przerabiam, przerabiam... zawsze po czasie widzę sporo uchybień.
ann13

ela, ale właściwie co to jest pisanie z dystansem?, teraz zażartuje, ale powiedzmy, że to coś w stylu, że masz głowę nabitą źle wprawionymi oknami oraz przeciągiem i chciałabyś się z nimi "rozprawić" w wierszu, ale nie, jesteś twarda i piszesz o kolejce do dentysty?
elutka

Ann, nie chodzi o to, o czym piszesz, ale w jaki sposób to przekazujesz - idealnie byłoby (tak sądzę), by dzięki warsztatowi, budzić emocje a nie emocjami epatować. I bez stawiania retorycznych pytań lub gotowych odpowiedzi tekst kazałby szukać tych odpowiedzi, jakby sam w sobie był pytaniem. Czyli z pozoru suchy tekst, jak mała chmura, z której duży deszcz.
Etam, bleblam o czymś czego nie umiem jasno wytłumaczyć :)
ann13

umiesz, umiesz :)
nie dość, że jasno, to jeszcze tak fajnie, że z tego wyjaśnienia, mógłby powstać dobry wiersz, o wierszu;)

no rozumiem, tak pisać, przez cztery bibuły, parę zapadni i się nie oddalić

ja, nie wiem, czy też, nie umiem pisać z dystansem, trochę mi pomaga erekcjato, które mi się ostatnio nie pisze, ale to już inna sprawa, bo tam tę bezpośredniość można zrównoważyć awersacją i się od niej odbić, chociaż w zakończeniu
elutka

ann13 pisze:można zrównoważyć awersacją i się od niej odbić, chociaż w zakończeniu
brzmi to jak małe oszustwo - awersacja tylko dla zmylenia tropu:)
ann13

no, awersacja jest taką ucieczką, ale można też powiedzieć, że w niej się mieści inna, kolejna prawda;)
Awatar użytkownika
andreas43
Kontakt:

Post autor: andreas43 »

Nic dodać nic ująć.
Najważniejsze że anioł coś mówi, gdy jest nam potrzebny :)
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz" - Julian Tuwim
elutka

:) jeszcze słyszeć trzeba :)
ODPOWIEDZ