Erekcjato o tym, że nie dotarłem
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
Wszystko miało sens, gdy było daleko.
Mapa mówiła: skręć w siebie.
Na poboczu leżał pies z kamieniem w pysku
i nikt nie wiedział, czy oddycha
Ludzie pytali o drogę do świątyni,
ale mówili o centrum handlowym.
Byłem gotów wskazać im kierunek,
ale połknąłem kompas w dzieciństwie
Matka zapytała, czy wrócę.
Ojciec się nie pytał – patrzył w glebę,
jakby wiedział, że nawet duch
wraca najpierw przez ziemię
Po drodze mijam znaki.
Jeden mówi: „Zwolnij – pamięć”.
Drugi: „Zamknięte z powodu istnienia”.
Trzeci: „To nie twoje”
W połowie drogi spadł deszcz
i już nie pamiętam, czy szedłem, czy tonąłem.
W kieszeni miałem zdanie,
którego nie wypowiedziałem, bo brzmiało jak wyrok
Będziesz ojcem
Mapa mówiła: skręć w siebie.
Na poboczu leżał pies z kamieniem w pysku
i nikt nie wiedział, czy oddycha
Ludzie pytali o drogę do świątyni,
ale mówili o centrum handlowym.
Byłem gotów wskazać im kierunek,
ale połknąłem kompas w dzieciństwie
Matka zapytała, czy wrócę.
Ojciec się nie pytał – patrzył w glebę,
jakby wiedział, że nawet duch
wraca najpierw przez ziemię
Po drodze mijam znaki.
Jeden mówi: „Zwolnij – pamięć”.
Drugi: „Zamknięte z powodu istnienia”.
Trzeci: „To nie twoje”
W połowie drogi spadł deszcz
i już nie pamiętam, czy szedłem, czy tonąłem.
W kieszeni miałem zdanie,
którego nie wypowiedziałem, bo brzmiało jak wyrok
Będziesz ojcem
- Boob
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
Fobiak jako autorytet w dziedzinie erekcjato nie potwierdził , że tje / tnje
Twoje utwory są bardzo nietypowe, charakteryzują się skomplikowanej budową. Treść zawsze jest interesująca. Szukając wskazówek w treści ja byłbym skłonny stwierdzić , że jest to ere. Choć autor stąpa na cienkiej linii w kierunku: pow . Pozdrawiam
Twoje utwory są bardzo nietypowe, charakteryzują się skomplikowanej budową. Treść zawsze jest interesująca. Szukając wskazówek w treści ja byłbym skłonny stwierdzić , że jest to ere. Choć autor stąpa na cienkiej linii w kierunku: pow . Pozdrawiam
a tergo.
- fobiak
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
boobku, czekam na twoja interpretacje,
mie wiem co iznacza pies z kamieniem
mie wiem co iznacza pies z kamieniem
dajcie zyc grabarzom
- Boob
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
Fobiak nie bez kozery napisałem, że utwory Wojtka są skomplikowane. Ten tekst jest bardzo trudny do interpretacji przynajmniej dla mnie a mnie daleko do erekcjatora. Przyjmuje, że podmiot liryczny zostaje ojcem jako młody chłopiec.Tak odczytuje te ere.
Pies z kamieniem jak wskazówka (głupich młodzieńczych pomysłów, autor chce zasugerować /ukryć młodzieńczy wiek przyszłego ojca).
pies z kamieniem to głupia dziecięca zabawa, pies zamiast patyka aportuje kamień.
druga interpretacja: ten zapis nic nie oznacza dla tekstu. Czuję , że Wojtek będzie miał ubaw jak to przeczyta. Pozdrawiam
a tergo.
- fobiak
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
nie pasuje mi, u psa ktory aportuie widac, czy oddyxcha, u tego nie wiasomo. udawadniam, ze nie rozumie tego tekstu. dazenie do relizacji planow lub marzen, powrot do rzeczywistosci i znieczulenie. konsumpcja, oznaka zagubienia i utrata wiary. nie wiadomo czy po osiagnieciu celu sie powroci po jego osiagnieciu.. konflikty zostaja w pamieci a wnioski sa chwiejne. nieporozumienie lub niedogadanie, prowadzi do rozczarowania.
tak to odebralem tydzien temu
nie pytaj sie skad ja to wzialem bo nie jestem w stanie wyjasnie, o psie nic tu nie ma.
tak to odebralem tydzien temu
nie pytaj sie skad ja to wzialem bo nie jestem w stanie wyjasnie, o psie nic tu nie ma.
dajcie zyc grabarzom
Hermetyczny tekst, który jest trudny do zrozumienia i interpretacji. Należy jednak docenić poetyckość wiersza oraz kilka efektownych fraz, godnych zapamiętania. Czasami jednak odnosi się wrażenie, że autor w poszukiwaniu jakości poetyckiej ucieka w efekciarstwo. Na szczęście takie wrażenie nie jest dominujące w odbiorze.
Czy to jest erekcjato, tego nie wiem. Bo nie bardzo rozumiem całości utworu. Haha.. Ale jest klimat, więc ogólnie na plus.
Czy to jest erekcjato, tego nie wiem. Bo nie bardzo rozumiem całości utworu. Haha.. Ale jest klimat, więc ogólnie na plus.
- JoViSkA
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 16 times
- Kontakt:
Wg mnie treść jest całkowicie zrozumiała, burza mózgu, rozdarcie i głęboka refleksja nad utratą wolności i niezależności...awersacja zaskakuje, bo teraz zmieni się całe życie wolnego dotąd ptaka...Mnie się podoba i oddaję swój głos :)

-
- Kontakt:
no sam widzisz że na to erekcjato nie uzyskałeś certyfikatu koszerności. też bym ci nie przyznał i to nie dlatego że jestem szczególnie skrupulatny. zacznijmy od góry. chój wie o co chodzi. czy to był pies shrodingera? dlaczego było istotne czy oddycha? kiedyś widziałem taką krótka mangę o skazańcu który po odcięciu głowy łapał kamień w zęby. ale jak to sie ma do tego psa nie wiem :|.czy to ci ludzie mieli problem z psem? chcieli go złożyć w ofierze? (hy hy hy). No jak pokazują badania, o tym czy się chodzi do świątyni czy nie, decydują zazwyczaj doświadczenia z młodości. Chyba że traumatyczne to wtedy jest różnie. Ja mam np. takich kolegów którzy kiedyś nie chodzili a na skutek traumaty zaczęli chodzić, a byli już duzi. Starość nie radość. No i później to już się robi rodzinnie, podejrzewam ze ojciec nie był rozmowny bo odłożył łyżkę. Później jest droga bez powrotu :| ty coś masz z tą śmiercią. memento mori prześladuje cię chyba od podstawówki. w jubileuszowej edycji konkursu miałeś łyse baby. zresztą tą obawę przed śmiercią widać również w tegorocznym erekcjacie na które uzyskałeś certyfikat. Chój tam ,temu całemu nie życiu postanawiasz przeciwstawić życie, jako motyw wywracający rzecz do góry nogami. zabieg słuszny i logiczny ale jak widać nie skuteczny. było to jeszcze jakoś przedłużyć i na koniec wyskrobać zaskoczenie wieszakiem.
-
- Kontakt:
Ziutku, ale z jakiego powodu oni nie zadawali sobie pytania "dlaczego ma kamien w pysku", tylko czy oddycha - analogicznie w anegdotach o rzeziach ludzi na wojnach, w ktorych zginely tysiace ludzi i trzy kroliczki.
ziutku, twoje komentarze są obrzydliwe, sterta złośliwości przyozdobiona hyhyhy, jak przystało na "dobrego" jowialnego wujaszka, który z zawodowym uśmieszkiem, wbija ci nóż w plecy i udaje, że to prześmieszne jest ponieważ wydaje mu się, że jest najbardziej inteligentny ze wszystkich, najbardziej błyskotliwy, najbardziej łebski i jest od wszelkich "zapierających dech w piersiach" historyjek, strasznie to żałosne
ani to śmieszne, ani straszne, nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę
nie chcę mi się kończyć tej "rozprawki" awersacją, choć mogłabym, ale szkoda mojego tzw. "zachodu" , są inne fajne, rzeczy, sprawy, osoby, na tym świecie i wolę im poświecić czas, ale denerwuje mnie twoje zawoalowane kurestwo ziutku, które pokazujesz już nie pierwszy raz, także wobec mnie
ani to śmieszne, ani straszne, nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę
nie chcę mi się kończyć tej "rozprawki" awersacją, choć mogłabym, ale szkoda mojego tzw. "zachodu" , są inne fajne, rzeczy, sprawy, osoby, na tym świecie i wolę im poświecić czas, ale denerwuje mnie twoje zawoalowane kurestwo ziutku, które pokazujesz już nie pierwszy raz, także wobec mnie
Nie chcę się narażać, ale osobiście jestem fanem ziutkowych komentarzy. Światopoglądowo są może przesadnie uśmiechnięte, ale dowcipu i błyskotliwości trudno jest odmówić.
Wojciechu z jakiego powodu oni nie zadawali sobie pytania "dlaczego ma kamien w pysku - nie wiem ja sobie zadawałem ale nic oprócz tej mangi nie przychodziło mi do głowy. króliczki tylko pogorszyły sprawę.
Dalej nie wiem jak zakończenie zmienia sens całości.
Dalej nie wiem jak zakończenie zmienia sens całości.
widocznie inaczej rozumiemy dowcip borowik, dla mnie to szydera i nabijanie się, ale może to dlatego, że nigdy nie byłam niczyją fanką :)
chyba, że swojego psa, a raczej suki
bo jestem team, ciąża urojona lub ropomacicze, ponieważ tak mi szkoda (...), ale tym razem, dam radę:P
bo jestem team, ciąża urojona lub ropomacicze, ponieważ tak mi szkoda (...), ale tym razem, dam radę:P