erekcjato przepiękne

szlifiernia erekcjato lub dzial ostateczny dla rebusoto, tnje, pow, kawalato, w celu dokonania poprawki nalezy zwrocic sie do moderatora

Moderator: nuel

Szunaj

erekcjato przepiękne

Post autor: Szunaj »

Witam.
Przypadkiem trafiłem na tą stronę. Bardzo mi się spodobała taka forma poezji jaką jest erekcjato, tak więc postanowiłem sam coś napisać, o to ono: (proszę o recenzje, ciekaw jestem jak wam się spodoba)

Twój uśmiech, gdy daję Ci stokrotki,
Zainteresowanie, gdy przynoszę plotki.
Wdzięczność, gdy staję w obronie,
Rozkosz, gdy całuję w skronie.
Ciekawość, gdy coś ci kupie,
ÂŚwiat jest piękny,

Gdy masz to wszystko w dupie.
lila
Kontakt:

Post autor: lila »

witamy , za dluga masz awersacje ( patrz dział "Teorie , klasyka" ) ale pomysl ciekawy , zastanawiam sie skad u ludzi ta przewrotnosc i czemu wolimy gonic kroliczka , to z pewnoscia jakis atawizm .
Szunaj

Awersjacja, czyli chodzi o zakończenie?? no cóż zastanawiałem się czy nie dać: "świat jest piękny, gdy masz to wszystko," i później w dupie, tylko nie pasowało mi do tępa. No ale cóż dopiero zaczynam, więc i tak dziękuje za wyrozumiałość:)
lila
Kontakt:

tak było by erekcjato z prawdziwego zdarzenia, ale z kolei wtedy przez układ rymów w tekście aa bb wers "ciekawość gdy coś ci kupie " zdradzałby awersacje " w dupie " , więc może najlepiej np :

Ciekawość, gdy coś ci kupie, moja myszko,
Bo świat jest piękny, gdy masz to wszystko

w dupie.

ps. tak , awersacja to zakonczenie.
Szunaj

W sumie to masz rację, tyle tylko że wtedy moje misternie budowane, narastające tempo szlak trafi. Nie wiem już, sam nie wiem:) Zresztą może kiedyś się jeszcze dowiem. Pozdrawiam:)
lila
Kontakt:

na przyszłość pamiętaj, że w erekcjato nie jest najważniejszy rym rytm czy tempo ale efekt końcowy warto poświęcić wszystko by był on jak najmocniejszy
Szunaj

No hmmm... kurcze mimo wszystko nie moge przyjąć twojego zakończenia, sorki ale nie moge. Zresztą nie o samo tempo chodzi, ale o dwuznaczność erekcjato. W mojej wersji odbiorca nie wie do końca czy świat jest piękny gdy ja mam to wszystko w dupie, czy też gdy Ona ma wszystko w dupie. Jeśli zastosuje twoje zakończenie to nie dość że strace tempo ( to moge jeszcze przeboleć) ale dwuznaczności już nie:)
Pozdrawiam:)
lila
Kontakt:

w twojej wersji nie nasuwa sie namysl nawet , ze ktokolwiek moze miec to w dupie bo zepchnales caly wers z tym przekazem na dol , wiec dwuznacznosci nie ma w ogole .
Szunaj

No bez jajJ myślę że samo wyrażenie: "Gdy masz to wszystko w dupie," samo w sobie nasuwa przeświadczenie że jednak ktoś to w tej dupie ma, nie uważasz??
lila
Kontakt:

przeciez to jest ewidentny zwrot do "ty" lirycznego ,
do tego taka awersacja nie jest zgodna z definicją
Szunaj

No nie całkiem do ty lirycznego. W każdym bądź razie nie taki był mój całkowity zamysł. Często się mówi w języku potocznym: Jak jest zajebiście gdy cie nic nie obchodzi, Jak by się chciało mieć pozdawane już wszsytkie egzaminy, itd. itp. Mój zamiar był taki by to nie dokońca było rozstrzygnięte czy mówię tu o, jak to ujęłaś "ty" lirycznym, czy też o ja lirycznym.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-09-05, 12:47 ]
Aha no i jeszcze coś, może daj już spokój z definicją co:) przecież w takim świecie jak poezja nie można się trzymać sztywno definicji:) gdyby było inaczej to byłby to definitywnie koniec poezji:)
lila
Kontakt:

przekombinowane , zwlaszcza ze caly utwor kierujesz do konkretnej osoby , trudno odebrac inne znaczenie,
mogles miec taki zamysl ale ta dwuznacznosc powinna nasuwac sie czytelnikowi od razu bez dodatkowych wyjasnien odautorskich

awersacja powinna miec max 2-3 slowa w tym trzecie to nie rzeczownik a co najwyzej lacznik przyimek itp . a nawet mniej :
fobiak pisze: erekcjato - utwor poetycki z erekcjato w tytule o dowolnej formie i tresci, zakonczony jednym lub dwoma
slowami(koniec)=( jedno lub dwa slowa, explozja, erekcja, zaskoczenie)
erekcjato stworzył fobiak , i to on podał definicje , nawet w poezji są sztywne podziały na formy;
ile trzeba sie napracowac chociazby , zeby haiku mialo tyle sylab ile zaklada definicja
sonet wloski mial takie rymy i uklad jak definicja wlasnie zaklada
tak samo erekcjato tez ma swoje prawidla
jesli chcesz uprawiac poezje bez ograniczen pisz białe wiersze
Szunaj

OK:) więc niech Ci będzie w takim razie robimy mały zabieg:D:D i wychodzi:

Twój uśmiech, gdy daję Ci stokrotki,
Zainteresowanie, gdy przynoszę plotki.
Wdzięczność, gdy staję w obronie,
Rozkosz, gdy całuję w skronie.
Ciekawość, gdy coś ci kupie,
ÂŚwiat jest piękny,

Gdy mam(y) to wszystko w dupie.

He he
taki żarcik:D
lila
Kontakt:

nie zrozumiales mnie, to nadal nie jest erekcjato ; )
Szunaj

Reguły są jednak po to by je łamać:) poza taym co innego rymy, układ, ilość sylab, a co innego wrzucić kilka wyrazów więcej w zakończeniu, w tak luźnej formie jakim widze jest Erekcjato.
lila
Kontakt:

nie wywolasz rewolucji , wielu juz probowalo , erekcjato jest jedno , a ostatnie slowo nalezy w tej kwestii do jego twórcy
; )
Szunaj

Nie próbuje wywołać rewolucji, ale można by pomyśleć nad ewolucją:D:D
lila
Kontakt:

ewolucji nie ma , erekcjato to precedensowy dowód na teorię samorództwa .
Szunaj

precedensowy??:D:D to są jeszcze jakieś inne dowody:)??
lila
Kontakt:

tak , niejeden e-poeta stworzył własną formę i ją rozpowszechnił , w tym przypadku powstał nawet osobny portal.
Szunaj

No nic w każdym bądź razie dziękuje za tą konstruktywną i jakże edukującą mnie rozmowe.
Musze lecieć.
lila
Kontakt:

pozdrawiam rowniez . serdecznie .
olga

Post autor: olga »

czesc, szunaj.
Szunaj

Cześć, Olga:)