czekam do wieczora

Moderatorzy: Boob, Margot, andreas43, anty-czka, nuel, Gacek

Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

czekam do wieczora

Post autor: fobiak »

podajcie mi przepis na dobra zupe szczawiowa, bo bede musial wy...c szczaw
dajcie zyc grabarzom
elutka

Post autor: elutka »

gotujesz wywar na kości i warzywach. Dodajesz jakąś vegetę, ziele, listek. na koniec dodajesz szczaw, zagotowujesz, podprawiasz śmietaną. Osobno gotujesz jajka na twardo i obrane, przepołowione dodajesz do zupy.
lila
Posty: 5414
Rejestracja: 2006-09-21, 18:03
Kontakt:

Post autor: lila »

wrzucic 2-3 kostki bulionowe w 2L wody zagotowac
do goracego bulionu dodac 1 korzen pietruszki trzy srednie marchewki lisc laurowy gotowac na malym ogniu ok. pol godziny , dorzucic potem 5 ziemniakow pokrojonych w kostke
umyc szczaw odciac ogonki , pokroic i podsmazyc na masle
po podgotowaniu ziemniakow rozbeltac w paru lyzkach bulionu 3/4 szklanki smietany , wymieszac z 2 lyzkami maki i wlac to do zupy
nastepnie dodac szczaw i koperek , gotowac dalej 10 minut
po przestygnieciu wymieszac zupe z zoltkiem , podawac z jajem na twardo
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

jak szczaw dodaje i kiedy
chyba nie calae liscie z korzeniami?
czy badylami
czyli tak jak pomidorowa-?

[ Added: 2008-08-15, 17:10 ]
lilka twoj przepis juz jest bardziej interesujacy
pomijajac kostki bulionu
moge na kosciach czy na innch gnatach
opisz z tymi kartoflami dokladniej
dajcie zyc grabarzom
lila
Posty: 5414
Rejestracja: 2006-09-21, 18:03
Kontakt:

Post autor: lila »

mozna na gnatach tylko na 2L
z ziemniakami nic dodac nic ujac
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

ile tego szczawiu
i co z zimniakami?
rozgotowec je?

[ Added: 2008-08-15, 17:14 ]
i jak dlugo przysmazac ten szczaw
dajcie zyc grabarzom
lila
Posty: 5414
Rejestracja: 2006-09-21, 18:03
Kontakt:

Post autor: lila »

nie rozgotowac , tak zeby byly miekkie ale ksztaltne
szczaw smazyc z 10 min az sie podkurczy

[ Dodano: 2008-08-15, 17:18 ]
nie rozgotowac , tak zeby byly miekkie ale ksztaltne
szczaw smazyc z 10 min az sie podkurczy
ze dwa duze pęki najlepiej usmaz wszystko co masz i dodaj na oko
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

ZUPA SZCZAWIOWA

Składniki Przepis
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.

2.
Zupa szczawiowa

Składniki
duży pęczek szczawiu
1 litr wywaru mięsnego
½ szklanka śmietany
2 jajka na twardo
1 łyżka masła
grzanki z bułki
koperek

Sposób przygotowania
Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak.
Do wywaru mięsnego dodać szczaw, gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny, dodać śmietanę.
Jajka podzielić, zalać zupą, dodać grzanki, obficie posypać posiekanym koperkiem.

3.
Zupa szczawiowa

Składniki:
- szczaw świeży lib ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki 4 sztuki,
- marchew 1 szt.,
- jaja na twardo 2 szt.,
- kostki rosołowe 2 szt.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.

Jak przyrządzić?
Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody i z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.

PS. nalewamy zupkę do tależy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.

Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, kubek na śmietanę, tarka.

4.
Zupa szczawiowa

Składniki na 4 porcje

1 marchewka
1 pietruszka
liść laurowy
3 ziemniaki
1 kostka rosołowa
30 dag świeżego szczawiu lub 50 dag mrożonego
1 łyzka masła
150 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, czarny pieprz
koperek
2 jajka ugotowane na twardo

Etapy przygotowania

1.
Marchewke i pietruszkę obrać, opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować. Dodać liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostkę rosołową. Całość gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miekkie.
2.
Liście szczawiu dokładnie przebrać, opłukac, osączyć oddzielic ogonki, pokroić na paski. Przesmażyć na maśle, dodać do wywaru, gotować 10 minut. Zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszce 1-2 minuty.
3.
Zupę przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, posypać koperkiem, podawać z posiekanym lub pokrojonym w cwiartki jajkiem.

5.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- Dobra garść szczawiu,
- zimny wywar z 2 kostek rosołowych (1 litr),
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki śmietanki,
- vegetta,
- pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Szczaw opłukać, pokroić na 1/2 cm kawałki. Masło rozgrzać, dodać szczaw i zasmażać do zmiany koloru i wyparowania wody. Dodać łyżkę mąki, zasmażyć i odstawić. Całość rozprowadzić ostudzonym bulionem, dodać sól, pieprz, vegettę. Zagotować i wyłączyć. Dodać śmietankę i drobno pokrojone jajka.

SMACZNEGO
P.S.
Dodam tylko, że szczawiu to nawet moja koza nie chce jeść, bo mi meeeeeeeeeeeczała, że jest tak jak rabarbar radioaktywny.
lila
Posty: 5414
Rejestracja: 2006-09-21, 18:03
Kontakt:

Post autor: lila »

w kuchni trzeba improwizowac
elutka

Post autor: elutka »

o ranyyyyy!!!! ale wy szczegółowe przepisy podaliście!!!!!
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Ela:)
Ile to roboty?
Skopiować z sieci przepis i wkleić fobiakowi :-D
Ale to leń i nie chce mu sie nawet skopiować :-P :-P :-P
I wątpię, żeby to przeczytał :-D :-D :-D :-P
elutka

Post autor: elutka »

A ja wszystko zawsze na oko roobię i jest cacy. A faceci to muszą mieć w gramach i mililitrach wszystko, hahaha :)
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

elutka pisze:A faceci to muszą mieć w gramach i mililitrach wszystko, hahaha :)
Ela faceci lubią jeszcze mieć w centymetrach i ma długo stać



































po ugotowaniu :-D
elutka

Post autor: elutka »

facet zawsze uważa, że ma stać















łyżka w zupie
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Niom przecież nie gdzie indziej,
tylko w zupie grochowej
z kuchni polowej :-D
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

lilka mam ok 1kg

[ Added: 2008-08-15, 19:23 ]
zasmazki sie nie daje?
dajcie zyc grabarzom
lila
Posty: 5414
Rejestracja: 2006-09-21, 18:03
Kontakt:

Post autor: lila »

to daj 1/3 tego.
nie, zasmazka jest niezdrowa.
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

jednak chlop to chlop
gacka przepisy sa najjasniejsze dla mnie

[ Added: 2008-08-15, 19:33 ]
lilka sikoda, ze mi tego nie powiedzialas jak bylem maly
najwyzej strace zdrowie

[ Added: 2008-08-15, 19:35 ]
ide gotowac na oko
najwyzej bede jadl caly tydzien

a szczawiu nie wyrzuce bo to moj pierwszy szczaw
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

fobiak pisze:ide gotowac na oko
Na oko chłop w szpitalu umarł i bardzo się wcześniej męczył
:-D

[ Dodano: 2008-08-15, 19:54 ]
A ja Wam proponuję upichcić zmyślną potrawę, która zrobiła furorę w Kanadzie, jak dałem ten przepis znajomej:



Przepis na zmyślną potrawę

1. ½ dużej główki kapusty posiekać i gotować ok. ½ godziny. Następnie odcedzić i ostudzić.
2. Ugotować około 1 i 1/2 torebki ryżu.
3. 5 szt. cebul pokroić, zeszklić na patelni na smalcu.
4. 1/3 część zeszklonej cebuli wymieszać z kapustą, posolić, doprawić pieprzem.
5. Wymieszać w misie około 1 kg. mielonego mięsa z ugotowanym ryżem, dodać 2szt jajek, garść kapusty z punktu 4go i dodać pozostałą zeszkloną cebulę.
6. Na dno żaroodpornego naczynia dajemy smalcu, plasterki boczku i połowę ugotowanej kapusty.
7. Nałożyć mięso wymieszane z ryżem
8. Na wierzch nałożyć drugą połowę kapusty i dusić w piekarniku około 1 i ½ godziny /Zaglądać!!!/.
9. Pod koniec wyjmujemy, na sam wierzch kładziemy plastry żółtego sera, wkładamy na kilka chwil do piekarnika, aż się roztopi!
10. SMACZNEGO!!!

P.S. Można też zrobić tzw. przekładaniec : Warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem, warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem i.t.d.
Smacznego! Na drugi dzień po przysmażeniu jest lepsze!!!
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

po ch ta maka to nie wiem
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

lila, a czemu zasmażka jest niezdrowa?
do zup to nie daje, ale do sosów mi się zdarza
z tłumu
Posty: 1664
Rejestracja: 2008-01-16, 21:49
Kontakt:

Post autor: z tłumu »

a ja lubie zupy












chinskie
I ♥️ gacek
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

taak...
psia zupa
dajcie zyc grabarzom
z tłumu
Posty: 1664
Rejestracja: 2008-01-16, 21:49
Kontakt:

Post autor: z tłumu »

raczej
lenistwo
I ♥️ gacek
lila
Posty: 5414
Rejestracja: 2006-09-21, 18:03
Kontakt:

Post autor: lila »

bo jak pisza, zasmazka podobnie jak chipsy to 'puste kalorie', juz lepiej dodac do zageszczenia zupy samej maki , a do jarzynowej np warzywa przetarte przez sitko
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

chnskie zupki sa na pieskach
niekoniecznie chinskich
nie lubie psow nawet w zupkach
a zasmazka jeszcze mi nie zaszkodzila
moze w przyszlym roku






















sprobuje z baby
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

lilka, myślałam, ze może podczas podsmażania mąki wytwarza się jakiś rakotwórczy azotan srebra, a co do jarzynowej, to co kto lubi, ja muszę mieć wszystko oddzielnie, najlepiej ledwie dogotowane, takiej papy bym nie przełknęła, dla mnie zupa ma być rzadka, ale już np. flaki lepiej smakują z zapaloną mąką, a co to za różnica, czy dwie kalorie w tą, czy w tamtą, kiedy i tak czasami potrzebna jest mąka, bo przecież nie można żyć samą sałatą



nawiezioną

[ Dodano: 2008-08-16, 10:53 ]
bez tłumu do chińskich podobno dodają coś takiego, że jak raz się spróbuje, to nie można się od nich odczepić
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

lilka no ale surowej maki to jeszcze nie wrzucalem do zadnej zupy, kapusniak bez zasmazki, kartoflanka przeciez nie istnieje, no flaki tez

[ Added: 2008-08-16, 10:57 ]
acha... w mojej szczawiowej stoi lyzka pionowo, sama smietana by wystarczyla
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

można surową mąkę,np. do sosu do schabu, takiego opiekanego i w całości, aby go zagęścić, bo tam sama cebula nie strarcza, ale trzeba ja rozrobić z woda, żeby klusek nie zrobić
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

fobiak:)
Jak Ci stoi pionowo ( łyżka ), to może wody do gotowania zapomniałeś dać?
:-D
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

no nie
przeciez do sosu sie robi zasmazke lub uzywa sie gotowego sosu do sosu

[ Added: 2008-08-16, 11:02 ]
gacek no nie
wzialem 4ry kartofle
i ok 4 litry wody a moze 3
no ale kartofle i smietana zageszcza juz zupy
wiec na ch ta lyzka maki

[ Added: 2008-08-16, 11:04 ]
gacek a moze to nie lyzka
moglem pomieszac to


































podniecajac sie przy garach
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

często nie trzeba robic do sosu zasmazki, bo jak się robi np. bitki wołowe, to się je w mące obtacza i podsmaża (przynajmniej ja tak robię) i ona już jest, ta panierka odpada w trakcie duszenia, wiec co wiecej potrzeba, jest gęsto, a do smaku mozna dodać furę grzybów, albo na przykład przyprawy węgierskiej i suszonych pomidorów, i wtedy robi sie konkretny smak i nie potrzeba dokładać sztucznego sosu do sosu

[ Dodano: 2008-08-16, 11:12 ]
a do schabu nie potrzeba zasmażki, bo go się w całości opieka z cebulką, na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu, podlewając wodą od czasu do czasu, czyli sam w sobie w sumie jest smazony, a potem tą podrumienioną cebulkę daje się na sitko, schab się kroi i wszystko co jest na tej patelni razem jeszcze 15 minut w garnku razem dochodzi, a jak jest za rzadkie, to wtedy jeszcze dodaje się już tej surowej mąki
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

grzyby?
chyba nie bede specjalnie jechal tysiac km aby grzybkow nazbierac
wystaczy, ze jezdzilem 30km za lisciem bobkowym i nie wiem nawet czy to ten bo wrzucilem laurowego
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

trzeba było z jakiejś pani zdjać bobkowego, one jak się opalają to lubią je sobie zakładać na nos, nie wiem, czy to jest to samo, bo wole zioła prowansalskie, a grzybki są wszedzie








do kupienia :P)
suszone, marynowane, w occie , albo jakieś tam
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

a kto tu mowi o schabie
jeszcze wymyslisz polewe wisniowa do niego
dajcie zyc grabarzom
lila
Posty: 5414
Rejestracja: 2006-09-21, 18:03
Kontakt:

Post autor: lila »

ann, to Twoja zupa
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

to co ty nazywasz grzybki to sa u mnie ze sztucznych hodowlii
do grzyba mu tak daleko jak pieczarcze do prawdziwka
wszystko co nie pachnie na grzyba mozna zapomniec

[ Added: 2008-08-16, 11:20 ]
wleje litr wody do szczawiowej i bedzie


















































mozna zjesc
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

ja nie mówiłam o schabie, tak w sumie, tylko o sosach, że zasmażka i czy ją robić, zależy od tego, jak się to mięso robi najpierw, jakie to mięso i czy używa się do tego mąki, a jak nie masz grzybków, to zrób sobie śmietanowo chrzanowy, albo koperkowy, lub pomidorowy





do pulpetów
i cynaderek:P)
ale tam się raczej maki tez nie zasmaża
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

dziekuje wszystkim za przepisy
szczawiowa sie udala
dajcie zyc grabarzom
z tłumu
Posty: 1664
Rejestracja: 2008-01-16, 21:49
Kontakt:

Post autor: z tłumu »

wez przeslij mi troche, bo glodna jestem 8-)
I ♥️ gacek
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

fobiak pisze:dziekuje wszystkim za przepisy
szczawiowa sie udala
To teraz możesz iść na szczaw :-D :-D :-D
ann13

Post autor: ann13 »

gacus, ale ta twoja potrawka też jest niezła i muszę ją spróbować

jak już nie będę na diecie :P)

[ Dodano: 2008-08-17, 18:07 ]
a ta kapusta to jest biała, czy włoska? nie wiem czy czegoś nie placzę, ale wiem, że są dwie

[ Dodano: 2008-08-17, 18:09 ]
a właściwie, to jestem za utworzeniem kącika kulinarnego, kto jest za niech podniesie rękę, bo strasznie lubię gotować, tylko dlatego aby potem nie jeść :P)
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Ania:)
Najnormalniejsza w świecie kapusta biała.
Wiesz - taka główka z liści uformowana.
Najlepiej smakuje zerwana bezpośrednio z pola












































sąsiada :-D :-D :-D
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

moze lepiej kacik kosmetyczny z glownym nastawieniem
depilacja nosa
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

hahha, ale depilacja nosa, to strasznie króciuteleńki temat, odpowiednie oprzyrzadowanie można znaleźć na allegoro za jedyne 30 złotych, załatwia również problem wystających włosów z uszu ;)

[ Dodano: 2008-08-17, 18:20 ]
kurde gacuś, u mnie za miedzą rośnie tylko żyto


w pólitrowych butelkach;)
to kupię włoską, bo ją się krócej gotuje i jest bardziej krucha
a teraz poproszę o przepis na przepyszne mielone
bo mi nigdy nie wyjdą takie jak potrzeba
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Ania:))))))))
Naprawdę nie czytałem Twojego postu odnośnie kącika kulinarnego.
Napisałem właśnie w Pitoleniu na ten temat.
Widocznie lubimy gotować ( ja nie lubię, ale umiem ), że wpadliśmy na ten sam pomysł.
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

Gacek pisze:Składniki Przepis
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Podawać z pieczywem.
ten przepis ma jeden blad, ciekawe, kto go znajdzie
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11430
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

fobiak pisze:duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
Myślę, że tutaj jest pies pogrzebany.
Po pierwsze: Â?eby po usmażeniu wyszło ok. szklanki szczawiu, to według mnie należałoby go dać nie pęczek, a przynajmniej 1/4 wiaderka, czyli tak na oko około 4-ry ogromne podwójne garście.
A po drugie: po co szczaw smażyć?
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15811
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

tu jest ok.
wlasnie tyle mialem
dajcie zyc grabarzom
ann13

Post autor: ann13 »

ja bym w łyżeczce masła nie usmazyła pęczku szczawiu, ale jeśli to jakiś błąd w proporcjach, to phiii, w sumie kazdy robi trochę po swojemu i widzi jak mu się pali

kuchnia;P)
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość